In 2024 viert het Jeugdfonds Sport & Cultuur Limburg haar vierde lustrum. Op donderdag 24 oktober 2024 is de acte gepasseerd en bestaat het Jeugdfonds Sport & Cultuur Limburg officieel 20 jaar. Deze mijlpaal hebben we niet ongemerkt voorbij laten gaan. Op 3 oktober jl. is er een bijeenkomst georganiseerd waarin wij de aandacht gevraagd hebben voor groeiende armoede, bestaanszekerheid en het belang van een inclusieve samenleving.
Op deze website zien we een terugblik van deze mooie en vooral inspirerende middag met onze partners en stakeholders.
20 Jaar Jeugdfonds Sport & Cultuur Limburg
Jack Opgenoord, mede oprichter Jeugdfonds Sport & Cultuur Limburg nam ons mee in 20 jaar Jeugdfonds in Limburg. Benieuwd naar zijn verhaal? Bekijk dan hier de presentatie!
In de afgelopen 20 jaar heeft het Jeugdfonds gebouwd aan een landelijk, provinciaal en lokaal netwerk in de sport- en cultuursector. Er wordt meer aandacht gevraagd voor de ontwikkeling van georganiseerd naar ongeorganiseerd en anders georganiseerd sport en cultuuraanbod en wordt gekeken naar een wijze waarop dit geïntegreerd kan worden in het vergoedingenbeleid van het Jeugdfonds.
Het Jeugdfonds werkt nauw samen met diverse intermediaire organisaties die professioneel betrokken zijn bij het kind/gezin en het kind gedurende de looptijd van de aanvraag kunnen volgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan jeugdhulpverleners, schuldhulpverleners, leerkrachten, maatschappelijk werk, huisartsen, buurtsport- en cultuurcoaches, medewerkers “Alleen Jij Bepaalt” en stichting Leergeld. Wij merken dat een intermediair die dicht bij het kind/gezin staat belangrijk is om de schaamtedrempel te overwinnen en een aanvraag in te dienen. Steeds meer organisaties melden zich aan als intermediair en inmiddels werken wij met 648 actieve intermediairs samen.
Door de landelijke én provinciale campagnes/communicatie van het Jeugdfonds bereiken we gezinnen/kinderen. Op dit moment promoten wij actief in alle gemeenten onze ‘Kies een Club – Gewoon Mogelijk’ campagne (www.kieseenclub.nl). Vanaf augustus hebben wij via deze campagne voor 262 potentiële kinderen een verzoek tot hulp ontvangen.
Afgelopen jaren hebben we diverse provinciale en lokale initiatieven georganiseerd en ondersteund om meer kinderen te bereiken. Voorbeelden hiervan zijn www.meedoeninlimburg.nl/pilotprojecten, lokale kennismakingsprojecten, en landelijke projecten om kinderen kennis te laten maken met sport- en cultuuractiviteiten (bv. Cultuur@Cruyff Courts, FC Straat, Panna Knock-Out). Doel hiervan is om na deze kennismaking de stap te zetten naar structurele deelname aan sport of cultuur.
Landelijk is er een samenwerkingsverband van Leergeld, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Nationaal Fonds Kinderhulp, Stichting Jarige Job en het Jeugdeducatiefonds. Het doel van dit samenwerkingsverband is om meer kinderen te kunnen bereiken met een breed pakket aan voorzieningen. De verschillende werkwijzen worden erkend door alle Sam&werkingspartners, en daarmee erkennen we elkaar als intermediair. Dat zorgt ervoor dat er aanvragen voor elkaar en met elkaar worden afgehandeld.
Wij zijn ervan overtuigd dat wij juist door nauwe samenwerking in staat zijn om alle kinderen uit de doelgroep te bereiken.
Erik Scherder
Middels een korte videoboodschap van Erik Scherder werd duidelijk welke invloed sport en cultuur heeft op het (kinder)brein.
Mark Mieras
Het programma werd vervolgd met een zeer inspirerende lezing van wetenschapsjournalist Mark Mieras, die al jaren pleit voor meer sport en cultuur in het onderwijscurriculum van met name het lager onderwijs. Sport en cultuur zijn harde voorwaarden voor een gezonde, flexibele samenleving. Sport en cultuur dragen bij aan weerbaarheid, zelfsturing en hoop. En daarmee gelijke kansen.
- Kunst- en cultuuronderwijs creëert zelfvertrouwen en hoop door andere vaardigheden aan te spreken naast rekenen en taal.
- Kinderen uit hogere sociaaleconomische klassen krijgen van huis uit meer hoop en een positief zelfbeeld mee. Meer hoop door integrale onderwijsprogramma’s met sport en cultuur vermindert de kansenongelijkheid.
- Sport, kunst- en cultuureducatie kan de kloof tussen kinderen uit lagere en hogere sociaaleconomische klassen helpen dichten. Er valt een achterstand in te halen in intrinsieke motivatie, zelfsturing, creativiteit, nieuwsgierigheid, een interne beheers oriëntatie (‘ik kan zelf dingen voor elkaar krijgen’) in plaats van een externe (‘anderen gaan het voor mij regelen’).
- Onderzoek laat zien dat een kwetsbare manier van benaderen – niet gericht op toetsbaar resultaat maar op initiatief en creatief vermogen van kinderen – vaardigheden geeft die hen uiteindelijk kansrijker maken. Dat heeft ook een positief effect op de prestaties in andere vakken.
De visie van Mark Mieras onderschrijft en onderbouwd het gedachtegoed van het Jeugdfonds: Meedoen gewoon mogelijk maken voor alle kinderen!
Voor meer achtergrond informatie verwijzen wij u naar de website van Mark Mieras www.mieras.nl
Provincie Limburg – Jasper Kuntzelaers
Jasper Kuntzelaers – afgevaardigd Gedeputeerde Provincie Limburg werd, geïnterviewd door dagvoorzitter Sander Kleikers over het belang en succes van het Jeugdfonds. De Provincie Limburg is een belangrijke partner en ondersteunt het Jeugdfonds al vele jaren.
Salma Ali
Stadsdichter Weert
In januari werd de 18-jarige Salma Ali gekozen tot Stadsdichter van Weert. De jury was onder de indruk van haar werk, maar vooral van de wijze waarop zij haar gedichten voordroeg. De titel Stadsdichter inspireert Salma om jongeren enthousiast te maken voor taal. “Het is mooi om mijn gevoelens te uiten via gedichten die ik schrijf en daarmee anderen te raken”, benoemt Salma haar drijfveer. Daarnaast wil ik anderen stimuleren om hun creativiteit de ruimte te geven.” Salma schrijft pas drie jaar, maar blijkt erg talentvol in de poëzievorm ‘spoken word’, een literaire voordracht waarbij de woorden recht uit het hart uitgesproken worden met een bepaalde lichaamstaal, stem en ritme. Speciaal voor het Jeugdfonds schreef zij een prachtige tekst die zij voor heeft gedragen als ‘spoken word’.
Spoken Word
Salma Ali
Hoe kringen kunnen buitensluiten
Hoe je er zo graag bij wilt horen, maar je uitgesloten wordt en je waarderend kijkt naar de mensen in kringen.
Je wilt ergens bij horen, probeert jezelf proppen. In kringen die je niet willen en je voelt verloren.
Je probeert jezelf te uitten van buiten, maar je ziet alleen ruggen. Je tikt ze aan en probeert met ze te praten, maar ze praten alleen met elkaar.
Je voelt een soort eenzaamheid opborrelen, een soort honger: wat moet je doen om erbij te horen? Moet ik hulp halen, maar ik schaam me; de mensen in kringen hebben toch nooit om hulp gevraagd?
Maar wat als ik het doe? Dan zou je kunnen vluchten in eindeloze activiteiten, vluchten voor de realiteit. Staat de tijd effe stil. Mag je zijn wie je wilt. Volgens mij voelt dat fijn.
Ik voel me al veilig als buitenstaander, te kijken naar mensen die niet weten dat ik besta en ik voel me comfortabel hier verstopt achter het raam.
Maar het raam kan open en je comfortzone kan wellicht groter, als je het doet.
Dan zou je kunnen vluchten in eindeloze activiteiten, vluchten voor de realiteit. Staat de tijd effe stil. Mag je zijn wie je wilt. Hoef je je nooit meer af te vragen: Waarom niet ik.
Hoe je er zo graag bij wilt horen maar je uitgesloten wordt en je waarderend kijkt naar de mensen in kringen.
Een soort fomo-gevoel kruipt in je op. Maar ineens draait iemand zich om.
Tik je op het raam, maak je een groot gebaar dat je er graag ook bij wilt horen. Het raam wordt door hen geopend. Je kan het niet geloven. Je had het niet zien aankomen. Je voelt je welkom en niet vreemd. Je voelt een soort adrenaline rush door je lichaam heen en er staat opeens een hele andere wereld voor je open.
Kan ik nu vluchten in eindeloze activiteiten, vluchten voor de realiteit, staat de tijd even stil, kan ik zijn wie ik wil
en hoef ik nooit meer te vragen: waarom niet ik?
© Salma Ali – Stadsdichter Weert
Panelgesprekken
Met de panelleden Birgit Op de Laak, Carla Dieteren en Mark Mieras spraken we met Provinciaal Kwartiermaker Gezonde Basisschool van de Toekomst Marc Hendriks over School en Omgeving. Over de kansen die geboden worden door de ontwikkeling van school en de omgeving van school aan het laten meedoen van kinderen aan sport en cultuur. Daarna stond het thema Urban Culture & Sports centraal waarbij Angelo Martinus ons meenam in de wereld van Urban Culture en de kansen om hierdoor meer kinderen te bereiken.
In het laatste deel van het panelgesprek werd door intermediair Falco Doijen (Maatschappelijk werk Trajekt) het belang van het Jeugdfonds onderstreept. De kinderen waarmee hij als professional in aanraking komt hebben veel belang bij het meedoen met leeftijdsgenootjes. Trajekt maakt dan ook vaak dankbaar gebruik van het Jeugdfonds. John Gubbels, directeur SMK Kerkrade gaf een uitleg hoe hij dagelijks in zijn muziekschool ervaart wat muziek- en dansonderwijs voor kinderen kan betekenen. Hij is dan ook blij dat door het Jeugdfonds deze activiteiten ook mogelijk zijn voor kinderen waarvan de ouders niet voldoende financiële middelen hebben. Ook het ervaringsverhaal van een moeder met haar 2 kinderen sprak tot de verbeelding en onderstreepte nut en noodzaak van de ondersteuning in de dagelijks praktijk.
School & Omgeving
Vanuit de gelijke kansen alliantie wordt het programma School & Omgeving uitgevoerd dat als doel heeft om kansengelijkheid onder kinderen en jongeren te vergroten. Dit wordt gedaan door het aanbieden van extra activiteiten naast het reguliere onderwijs (de verrijkte schooldag). Programmamanager van onderwijsstichting Movare en kwartiermaker Gezonde basisschool van de Toekomst voor Provincie Limburg Marc Hendriks gaf ons een inkijkje hoe belangrijk School & Omgeving is maar tegen welke knelpunten scholen aanlopen. De uitwerking van een verlengde schooldag vereist een goede samenwerking tussen de vele verschillende stakeholders rondom een school. Maar er liggen ook nog enorme andere uitdagingen wat betreft de scholen. De energie en moeite wat een school in School & Omgeving stopt is niet op elke school hetzelfde. Voor het Jeugdfonds zien wij in de ontwikkeling van School & Omgeving een kans om meer kinderen te bereiken.
- De school blijft de ultieme vindplaats voor alle kinderen en hun ouders.
- De verlengde schooldag biedt unieke kansen voor kennismaking met sport en cultuur.
- Door meer en intensievere samenwerking tussen het Jeugdfonds en het onderwijs kunnen meer kinderen bereikt worden.
De ontwikkelingen van School & Omgeving en de verlengde schooldag bieden kansen. In de regio Parkstad werken we als Jeugdfonds al actief samen met de Gezonde Basisschool van de Toekomst / School & Omgeving. Het doel is om inclusie en gelijke kansen voor alle kinderen hierin een plek te geven zodat vanuit het schoolse aanbod kinderen kunnen doorstromen naar het reguliere aanbod. Ook hebben we hier een pilotproject lopen om te kijken hoe we kinderen kunnen bereiken middels het inzetten van een vertrouwd gezicht op school. Dit gaat ons alleen lukken als we de krachten bundelen met stichting Leergeld en het Jeugdeducatiefonds.
Ons streven is om deze werkwijze rondom School & Omgeving uit te rollen op alle scholen in Limburg.
Urban Culture & Sports
Deskundige op het gebied van Urban Culture en gesterkt door 20 jaar ervaring in het benutten van de kracht van straatculturen Angelo Martinus, nam ons mee in de wereld van Urban Culture.
Urban Culture & Sports nemen een steeds prominentere rol in onze samenleving in, omdat de jeugd andere behoeften heeft dan de traditionele verenigingsstructuren. Binnen de Urban Culture & Sports zien we dat de jeugd eigen regie wil pakken, het zelf ontdekken van hun creativiteit en dit – in tegenstelling van wat veel mensen denken – binnen een community en niet (alleen) solo. De jeugd wil ergens bij horen, wil zich verbinden, maar dan met mensen om hen heen die dezelfde creativiteit najagen. Anders en ongeorganiseerde sport- en cultuur beoefening maakt een steeds groter deel uit van het sport en cultuur palet. Ook hier blijven we streven naar kansengelijkheid. Het toegankelijk maken van Urban Culture & Sports voor alle kinderen. Hoe krijg je kinderen op een anders (on)georganiseerde manier aan het meedoen met sport en/of cultuur?
Een van de uitdagingen van het Jeugdfonds is het onderzoeken van de behoefte aan anders (on) georganiseerd aanbod. Hoe kunnen we meebewegen in de behoefte en toename van activiteiten rondom Urban Culture & Sports? Hoe bereiken we deze kinderen en hoe kunnen we dit (financieel) realiseren.
Afscheid Jack Opgenoord
Er werd afscheid genomen van mede-oprichter Jack Opgenoord na een periode van 20 jaar Jeugdfonds Sport & Cultuur Limburg. Jack werd namens het bestuur van Jeugdfonds Sport & Cultuur Limburg in het zonnetje gezet als de eerste en enige ‘held’ van het Jeugdfonds. Ook Jeugdfonds Sport & Cultuur Nederland heeft hem bedankt voor bewezen diensten in de afgelopen 20 jaar.
Kim Wijnants heeft het stokje van hem overgenomen en zal de functie van manager gaan vervullen.
Humoristische afsluiting met Armand Schreurs
Armand Schreurs sloot met zijn poppentheater de dag af met een ludiek improvisatietheater. Gelukkig hebben de poppen aan het einde van de act berouwvol en uitgebreid excuses aangeboden aan de hoofdsprekers, die net op de hak waren genomen. Voor degenen die niet erbij waren wat moeilijk te begrijpen, voor degenen die wel aanwezig waren veel gelach en een gevatte samenvatting van het hele programma:
- Het glas is altijd half vol
- Vanaf volgend jaar draagt iedereen een uniform om de uniformiteit uit te stralen die het Jeugdfonds graag wil in alle gemeenten
- De treinen van Arriva brengen je naar het midden van het land
- We weten nu hoe gras groeit
- De slogan van de nieuwe manager van het Jeugdfonds Limburg is ‘KIM’ Kom Iedereen Meedoen!
- In navolging van de verlengde schooldag gaven de poppen toestemming om de borrel langer te laten duren
Mede door de breaking demo van South Side Dancestudio die bij de borrel de heupen van de aanwezigen nog even los maakten en de spectaculaire skate demo van de Stadsnomade bij het ontvangt was het een geslaagde bijeenkomst waarbij hopelijk alle aanwezigen geïnspireerd zijn geraakt.
Bent u geïnspireerd door onze bijeenkomst en wilt u met ons in contact komen om samen te kijken hoe we meer kinderen kunnen bereiken dan kunt u contact met ons opnemen via kim.limburg@jeugdfondssportencultuur.nl.
Laten we er samen voor zorgen dat we de komende jaren nog meer kinderen gaan bereiken!